Home » PLAYER'S HQ 1.13 » v1.13 Multiplayer » Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)
Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #337774] Sun, 16 November 2014 15:13 Go to next message
wickedinsane

 
Messages:20
Registered:March 2010
Location: GERMANY
We have found a serious bug in multiplayer, which was introduced with the latest version of JA2 1.13 (7435/7609).


Reading in the changelog for the latest update the following "Multiplayer: Fixed endless clock on enemy interrupt on the server." I would assume that this is related to the problem.


I can confirm that the AI does not get stuck anymore, however, the game gets stuck in a scenario, which seems to have to do with "Interrupts". The following happened to a friend of mine and me in most of the matches we played recently with the new version:

Config:
My friend is host, I'm client, Game mode "Co-Operative", 2 Players, 2 Mercs, Time of turns is set to "never", Skill traits "New", Items/Inventory "New/New", Civilians "on"

Description:
While the AI makes its turn and I get an interrupt, I do still see that the AI is turning. My mate actually sees me having the turn and the interrupt. When pressing "ALT + E" nothing happens - the turn is not passed to a next player but in the log at the bottom left you see some text saying that the turn is skipped. At this point the game is completely stuck and we have to kill the process of JA2 and restart the whole game.

Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #337784] Sun, 16 November 2014 22:41 Go to previous messageGo to next message
RoWa21

 
Messages:2048
Registered:October 2005
Location: Austria
ok, what happens if you don't press ALT + E. while the AI is turning and you have the interrupt. can you continue the game once you are finished with your interrupt?


Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #337796] Mon, 17 November 2014 15:11 Go to previous messageGo to next message
wickedinsane

 
Messages:20
Registered:March 2010
Location: GERMANY
This is not possible at all; I dont see my own turn but only see that the AI is having a turn. However, the AI is stuck and the turn progressbar at the top remains at 0/at the beginning. So basically the game switches to my interrupt and quickly back to AIs turn. My friend (role as server) does see though that it is me who has the turn (displayed on his progressbar).
This issue only occurs in that specific constellation, we never had problems when he got an interrupt. I can tell that this is an interrupt issue, since it occurs in situations where the AI makes its turn and clearly runs into an interrupt for my charackters.

[Updated on: Mon, 17 November 2014 15:13] by Moderator

Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #337798] Mon, 17 November 2014 20:35 Go to previous messageGo to next message
RoWa21

 
Messages:2048
Registered:October 2005
Location: Austria
thanks for the bug report. I hope I can reproduce it and try to fix it.


Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #338128] Sat, 06 December 2014 22:49 Go to previous messageGo to next message
haydent

 
Messages:264
Registered:November 2007
Location: NSW, Australia
This would be my fault. Did it get corrected ?


Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #338946 is a reply to message #338128] Mon, 12 January 2015 12:40 Go to previous messageGo to next message
Ronsky
Messages:3
Registered:January 2015
Location: Slovenia, EU
Me and my friend played a few MP coop and deathmach games and we noticed when a client gets two interrupts or at least when text is diplayed two times, we both (host and client) get timer icon and cannot do anything. ALT+E and giving a turn to client doesnt help. If the same situation happens to a host player, a host can give turn via ALT+E to himself and playing continues. We both use latest official 1.13 pack and a official patch for it. Sorry for my bad english. This situations happens in deathmatch and coop.

[Updated on: Mon, 12 January 2015 12:58]

Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #339464 is a reply to message #338946] Mon, 16 February 2015 17:42 Go to previous messageGo to next message
Donagh13

Messages:1
Registered:February 2015
Hi Guys, I'm playing the newest patch at the moment 7435/7609 with my brother in deathmatch mode six on six with civs on and turn timer unlimited. We are experiencing the interrupts problem as well, sometimes an interrupt will work properly and more times it will cause the game to stop and display the timer icon for both players unable to continue. I have not tried the Alt-E fix yet because I have only just read about it. When it is my turn and I am being interrupted the game will say in the bottom left in yellow text that I have interrupted when I shouldn't have. It then says on my brothers computer that I have also interrupted when I didn't and displays my turn on his computer and his turn on my computer letting neither of us make a turn. I will be very happy to hear of a fix for this problem because I very much enjoy playing this modded version of JA2.
Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #339504 is a reply to message #339464] Wed, 18 February 2015 20:18 Go to previous messageGo to next message
Trapper Brothers
Messages:3
Registered:February 2015
Hello all!

I can confirm this bug happens quite often for me, exactly as described by all others above.
Here is a screenshot, featuring the doubled message symptom: idstudio.art.br/roy/interrupt_bug.JPG

Thanks in advance to anyone who can fix this.



Silence Is Golden...but Ducktape is Silver
Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #339612 is a reply to message #339504] Mon, 23 February 2015 12:20 Go to previous messageGo to next message
RoWa21

 
Messages:2048
Registered:October 2005
Location: Austria
I will take a look at the bug when I am back from vacation. Thanks for posting.


Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #339797 is a reply to message #339612] Mon, 02 March 2015 20:24 Go to previous messageGo to next message
RoWa21

 
Messages:2048
Registered:October 2005
Location: Austria
I reverted the new interrupt source code change and now it is possible again to always give the turn back to the client by pressing ALT+E on the server when the game hangs!
The downside is, that it hangs more often on interrupts.


Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #340541 is a reply to message #339797] Mon, 13 April 2015 01:21 Go to previous messageGo to next message
Bobbejan
Messages:7
Registered:April 2010
Location: Antwerp - Belgium
Hi Everyone,

I'm also experiencing the same problem, in both co-op en versus modes. More often than not, the game will get stuck during interrupts. My PC (server) shows it's the clients' turn, while his bar shows 'opponent's turn'. Trying to end turn with ALT E doesn't work, the bottom left side of the screen does show a yellow message indicating the turn will be resumed. I'm playing latest version, with Update for Release 7435. I'm a long time fan of the game and the mods, and we really would like to be able to play some co op games until the end.

Thanks for any help with this,
Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #341362 is a reply to message #340541] Sun, 07 June 2015 10:48 Go to previous messageGo to next message
Nife
Messages:3
Registered:June 2015
This is such a huge shame - even though this game has such an enthusiastic fan-base who really loves the game and 1.13, it just feels pointless to try to bring in friends and new players into the fray when horribly game-breaking bugs such as these go unfixed even after several reports and SEVEN MONTHS apart. I don't blame the developers for not caring anymore, especially when it's such a groundbreaking mod like 1.13, but I have to beg: Online co-op is currently unplayable; it has been so for months now. Multiplayer is a big hook to get new players into the franchise and now that's gone. Would it be really that difficult to just rollback that part of the netcode to a previous version where the ALT+E workaround worked so that at least people can play the game?

Thanks in advance. Tt would be terrible to see the JA2 MP community die off just because of such a silly bug, especially after so much effort has been put into it.
Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #341364 is a reply to message #341362] Sun, 07 June 2015 19:35 Go to previous messageGo to next message
RoWa21

 
Messages:2048
Registered:October 2005
Location: Austria
For your information, it has already been reverted to the ALT+E workaround, but I don't know, if a new executable has been provided...

EDIT: I will build a new English executable and upload it here. You can test and try it out, if the ALT + E workaround works again. Once the tests are OK, I will release official Bugfix executables for all other languages.

EDIT2: Here is a new executable which works with the official 1.13 release. Just download the ZIP-File, extract it and copy the "ja2_7883_en.exe" in your JA2 1.13 Installation directory. Then start the game with "ja2_7883_en.exe" and see if the multiplayer now works again (with the ALT + E workaround).
https://dl.dropboxusercontent.com/u/34560718/ja2_7883_en.zip

[Updated on: Sun, 07 June 2015 20:06]



Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #341381 is a reply to message #341364] Tue, 09 June 2015 11:48 Go to previous messageGo to next message
Nife
Messages:3
Registered:June 2015
Thank you very much - I will round up as many people as I can and test it as extensively as possible. Is there a preferred method for me to deliver these results or will this thread do?
Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #341386 is a reply to message #341381] Tue, 09 June 2015 21:30 Go to previous messageGo to next message
RoWa21

 
Messages:2048
Registered:October 2005
Location: Austria
you can just your mp test results here. thanks


Re: Serious multiplayer bug intruduced with latest version (7435/7609)[message #341392 is a reply to message #341386] Wed, 10 June 2015 10:28 Go to previous message
Nife
Messages:3
Registered:June 2015
Just finished first session of tests. 2 rounds with 4 players, lots of enemies and no civilians. As per usual, eventually the AI gets an interrupt on a Player A and he/she may not move until the AI is finished - all other players still see it as being Player A's turn. This time however a warning appeared advising the server host to press ALT+E in case the AI got stuck; upon doing that a prompt asking whose turn was previously appeared, the hosting player chose Player A and he/she could resume the turn, except all Mercs had their APs replenished.

Other bugs we've noticed:
  • Sometimes when a Merc is healing someone, the sound of walking will keep playing on loop until that Merc moves again.
  • When ordering from Bobby Ray, some new players would scroll the order location on the form, and that would cause their game to crash.
  • This one was similar to the pretty similar to the interrupt one: while playing in Deidranna's castle in Meduna, one of the enemies tripped a mine which made the hand-watch appear while the animation was on. Afterwards it was my turn, but the hand-watch wouldn't go away and even if the server passed the turn, he could only pass it to me and I would still be stuck with the hand-watch, which effectively spelled a game over after a long time of preparing for the mission. not sure

In short, it's all working as intended with no problems. People really wish there was the possibility to have more players connected or save your gear, but considering the limitations everyone had a great time.

[Updated on: Thu, 11 June 2015 01:12]

Previous Topic: Question about coop
Next Topic: Difficulty settings and bugs
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Dec 13 22:50:55 EET 2017

Total time taken to generate the page: 0.01422 seconds