Home » PLAYER'S HQ 1.13 » v1.13 General Gameplay Talk » Help with graphics
Help with graphics[message #346910] Thu, 15 September 2016 03:50 Go to next message
KBfore

 
Messages:29
Registered:April 2011
Hello. Just downloaded fresh JA2 from GOG, installed 7435 and 7609. All looks good until I seem to be getting horrible FPS. It feels extra choppy and even bullets lag like crazy. My pc shouldn't be the problem, its plenty powerful. I'm running in 1920x1080, same with editor res. Fullscreen. My native resolution is 5760x1080 144hz. I assume I should downgrade to 1920x1080 since max is 2560x1600, so I have. Anyone know if custom resolution can go higher? Sometimes running a game in native improves fps. Other than that how can I get better fps? I'm guessing I'm getting 10-15 fps, if that. Any ideas?

[Updated on: Thu, 15 September 2016 03:59]

Re: Help with graphics[message #346912 is a reply to message #346910] Thu, 15 September 2016 04:19 Go to previous messageGo to next message
KBfore

 
Messages:29
Registered:April 2011
I tried using custom resolution at 1920x1080. Also lowered to way low at 700x something. Neither helps much. I tried to run windowed mode and got an error saying it cant change to 16 bit color or something. Not sure whats going on. Ive played a lot of JA2 1.13 previously, and its slow for sure.
CPU-5960x
GPU-TitanXP
Ram 64GB @3200
Screens - 3x 1080p at 144hz

I'm gonna keep trying things, any ideas tho?
Re: Help with graphics[message #346913 is a reply to message #346912] Thu, 15 September 2016 04:50 Go to previous messageGo to next message
KBfore

 
Messages:29
Registered:April 2011
Ok. So I installed on my backup PC with good specs and I had the same problem. I now thinking its maybe windows 10? Again unplayable. Any ideas?
Re: Help with graphics[message #346914 is a reply to message #346913] Thu, 15 September 2016 05:06 Go to previous messageGo to next message
KBfore

 
Messages:29
Registered:April 2011
Update: No fix yet. Both PCs have same problem. Thought id provide more info. Game boots fine, some lag on mouse in start screen (not terrible), laptop is playable as well. Once helo drop leaves it runs okay, can notice lag with mouse. Once an enemy is found, heavy fps drop. each shot takes 5-10 seconds. bullet trails are very slow. However, loading screens seem great. No lag whatsoever. Lowered resolution all the way. A bit better but still lags heavy during combat.

Both PCs: Win10 fresh installs, 1920x1080 game resolution. Both run newer games great! Good FPS, no lag. Both copy's of JA2 from GOG. Ive never had lag like this in 1.13 before(12-18 months)since last played.
Re: Help with graphics[message #346915 is a reply to message #346914] Thu, 15 September 2016 07:31 Go to previous messageGo to next message
edmortimer

 
Messages:766
Registered:January 2015
Location: Home Free
Lots of reports of trouble on Windows 8 & 10. Try the Compatibility fix detailed in your JA2/Docs/Windows Compatibility Fixes folder.

I can't help other than that 'cause I'm running Win7.




Arulco Vacations Blog

Arulco Vacations Bears Pit Forum

Re: Help with graphics[message #346916 is a reply to message #346910] Thu, 15 September 2016 07:37 Go to previous messageGo to next message
KBfore

 
Messages:29
Registered:April 2011
I'll try that thanks. Do different builds or updates work better?
Re: Help with graphics[message #346917 is a reply to message #346916] Thu, 15 September 2016 07:43 Go to previous messageGo to next message
edmortimer

 
Messages:766
Registered:January 2015
Location: Home Free
Quote:
Do different builds or updates work better?


Not that I know of. Check through the forum, search for "Windows 10" . . . I know the forum search is abominable, but there have been others before you with the same problem -- so you should be able to find some help there.





Arulco Vacations Blog

Arulco Vacations Bears Pit Forum

Re: Help with graphics[message #346923 is a reply to message #346917] Thu, 15 September 2016 12:32 Go to previous messageGo to next message
Someone64

 
Messages:36
Registered:May 2015
Location: Philippines
From my experience using a Windows 10 1.6 ghz laptop with an integrated graphics card it runs relatively acceptably with the compatibility fixes.
It starts to lag in menus and when you take an item from the inventory and it dims out the inventory area of the UI or when dynamic dialogue pop ups pop and other similar things that causes excessive refreshing.
It's really just Windows 10. On the other hand the OS doesn't seem to affect the overclock button (numpad * by default) and enemy turn speed ups as from what I've seen that's purely cpu based.

If you wanna play it with less lag you probably just have to use Win 7 or lower or possibly even a virtual machine. On my PC running Win 7 with much lower specs than yours it runs at a more than decent speed.
Re: Help with graphics[message #346925 is a reply to message #346910] Thu, 15 September 2016 15:07 Go to previous messageGo to next message
Tyxe

 
Messages:74
Registered:May 2012
Location: France
You have to install the compatibility fix for Win 8/10.
Works perfectly if you install them right (at least for me).
Re: Help with graphics[message #346932 is a reply to message #346917] Thu, 15 September 2016 19:35 Go to previous messageGo to next message
veedotja2

 
Messages:88
Registered:April 2012
Location: New York
edmortimer wrote on Thu, 15 September 2016 06:43
Quote:
Do different builds or updates work better?


Not that I know of. Check through the forum, search for "Windows 10" . . . I know the forum search is abominable, but there have been others before you with the same problem -- so you should be able to find some help there.



One way to improve the search is to search on Google but add "site:thepit.ja-galaxy-forum.com" at the end of your search terms.
Re: Help with graphics[message #346936 is a reply to message #346910] Fri, 16 September 2016 00:19 Go to previous message
KBfore

 
Messages:29
Registered:April 2011
FIXED!!!!

I read the readme txt for win8 compatability. It recommended to turn "on" windows mode, Set intro to "off" (which I had already done), and click on JA2.exe file and click properties, then reduce color mode to 16 bit.

Works Great on Win10. Didn't do anything else but whats above. Its 100% playable now.... Thanks Guys. This should be in the instructions. Happy day in Omerta for me.
Previous Topic: Water canteen problem
Next Topic: How to clean G3A3 and Vintorez ?
Goto Forum:
  


Current Time: Tue May 23 23:37:59 EEST 2017

Total time taken to generate the page: 0.01318 seconds